Tuesday, March 25, 2014

Палачинке

Палачинка је посластица пржена у уљу или без уља. Палачинке су округле, могу бити дебеле или танке, а праве се од смесе умешене од брашна и млека или воде, и 1—6 јаја. Палачинка је вероватно најстарији облик хлеба и позната је широм планете, спремана на различите начине. Палачинка се након пржења премаже слатким или сланим надевом. Од слатких, најчешће се користе пекмез, џем, разни индустријски кремови, мед или слично. Од сланих надева, користе се сир, кајмак, разна већ готова јела, као руска салата, или слично. По премазивању, палачинка се умотава у цилиндричан облик, или се премота у троугласти облик. По жељи, на већ умотану палачинку се могу стављати други додаци. Етимолошки, реч „палачинка“ настала је од латинске речи „placenta“ која значи „колач“.