Сарма
Сарма је традиционално турско јело, врло популарно на Балкану, које се углавном прави од киселог купуса, млевеног меса и пиринча тако што се месо и пиринач увије у један лист купуса. У појединим крајевима Србије сарма се увија у лишће винове лозе a надев се прави од пиринча пропрженог на луку. На овакав начин сарме се спремају за време поста. Сарма је често јело на српским светковинама и весељимПита са сиром
Пита са сиром је врста српске слојевите пите, обично надевене белим крављим сиром са уљем и јајима, или ређе, уместо сира, са месом, кромпиром или спанаћем. Од пита се разликују по нешто дебљим корама. Слојеви кора и надева се могу ређати равно, или чешће као згужване коре натопљене надевом са равном кором на дну и врху (ова варијанта се зове гужвара). Слични специјалитети се праве широм Балкана, у Македонији (под истим именом), у Бугарској, где је позната под именом (буг. баница), и у земљама бивше
Шпагете
